Torvisen Leo ja lekaveto

Hyvinkään Uutiset julkaisi seuraavanlaisen jutun Kaukasten urheilupersoonan tempauksesta.

Leka olalla 32 kilometriä

Mies paineli maantietä pitkin melkoista vauhtia. Katseet kääntyivät, ihmeteltiin. Matkaaja ei näyttänyt tavalliselta kuntoilijalta. Vaatteista saattoi päätellä, että matkaan oli lähdetty kesken työpäivän. Olalla heilui jämerä leka. Oliko kaveri menossa moukaroimaan? Ei, Vedosta tässä täytyi olla kyse.

Vedosta tosiaan oli kyse. Työnjohtaja Leo Torvinen, Suomen Vanutehtaalta Kaukasista taittoi tässä matkaa. Ei malttanut pysähtyä hetkeksikään juttelemaan. Vauhti oli kunnioitettavan kova. Juosten piti yrittää pysyä rinnalla.

Tuli pieni kina

Tiistaina oli Vanutehtaan varastolla kinasteltu lekan painosta. Työkaverit olivat valitelleet lekan painoa. Johon työnjohtaja Leo Torvinen oli tokaissut, että eihän tuo mitään paina. Minä kävelen leka olalla vaikka Hyvinkäälle ja takaisin.

Kinastelua oli jatkettu vielä keskiviikkoaamuna ja suunpieksännän aikana oli matkakin kasvanut. Leo oli luvannut kävellä Kaukasista Myllykylän ja Ahdenkallion kautta Hyvinkäälle ja radan vartta Jokelan kautta takaisin. Matkaa tuosta lenkistä kertyy noin 32 kilometriä.

10 kilometrin tuntivauhti

Leo oli työvaatteissaan. Lenkkitossut hänellä tosin oli jalassa, mutta muuten asu ei vaikuttanut kovin ilmavalta tähän säähän. Työtakki oli tiivistä nailonkangasta. Mies piti kuitenkin kovaa vauhtia yllä. Yritettyäni jonkin matkaa pysyä lekankantajan rinnalla, turvauduin autoon ja mittari näytti 10 kilometrin tuntivauhtia. Hyvä, totesi Leo. Voittaakseni vedon, minun on oltava Kaukasissa neljäksi.

Miehellä ei ollut eväsmehua mukanaan. Pysähtyä hän ei aio. Olkapää oli turtunut jo alkumatkasta, joten lekaakaan ei hän vaihda olalta toiselle.

Jalkoihin tämä matka ei ota, totesi Leo. Minä olen taivaltanut paljon pitempiäkin matkoja. Kaksi kertaa olen osallistunut Suomijuoksuun, jossa hölkätään 100 kilometrin matka.

Ei raha vaan kunnia

Vedossa ei ole kyse suurista summista. Kyse on enemmänkin kunniasta. Leo ei itse olisi välittänyt julkisuudesta, mutta työkaverit tykkäsivät, että Leon taivallus täytyy ikuistaa. Lähtiessä tuli vähän turha hoppu. Unohtui ottaa hattu päähän, totesi Leo ja pelkäsi, että aurinko käy päivän mittaa päähän. Me haimme Leolle lippiksen ja uskomme, että hän voittaa lyömänsä vedon. Miehen kunto tuntui olevan korkealla ja mieliala voitontahtoinen. Ja eivätpähän kaverit enää tämän jälkeen leukaile.

Seuraavan viikon lehti otsikoikin: Leo voitti vetonsa.

Leo Torvinen voitti kirkkaasti vetonsa taivaltaa Kaukasista Hyvinkäälle ja takaisin 8 kilon leka olalla. Tämä 32 kilometrin matka Ahdenkallion ja Jokelan kautta kiertäen, taittui neljässä ja puolessa tunnissa. Hiukan alkoi askel painaa loppumatkasta. Vauhtikin putosi melkoisesti, kertoo Leo Torvinen. Maalissa piti kuitenkin ottaa työtovereiden kiusaksi loppukiri. Suihkun jälkeen alkoi olo olla taas mukava.

Melkoinen suoritus, totesivat työtoverit ihastellen. Eivät he enää hevin lähde kinastelemaan Leon kanssa.

Leo Torvinen syntyi Hollolassa huhtikuun 2. päivänä vuonna 1935. Kaukaslainen hänestä tuli 22 vuotta ja 8 päivää myöhemmin. Tuolloin elettiin siis vuotta 1957 ja huhtikuun 10. päivää. Vuotta aiemmin oli Leo vihitty Elvinsä kanssa. Leo sai työpaikan vanutehtaalta. Ensimmäiset työvuodet kuluivat sekalaisissa työtehtävissä ulkotyöporukassa. Talvella 1961 Leo lähetettiin noutamaan vaippakonetta Ruotsista. Samalla reissulla tuli myös koulutus vaippakoneen toimintaan ja käyttöön. Ruotsista palattuaan Leosta tehtiin työnjohtaja karstaamo-, siivilävanu- ja pussivanuosastoille. Pari vuotta myöhemmin myös valkaisuosastolle.

Vanutehtaan toiminta lopetettiin vuonna 1988. Tämän jälkeen Leo perusti oman firman. Vanutehtaalta vuokrattiin tila ja neljän työntekijän voimin jatkettiin pussivanun ja meikkivanun tuotantoa. Toiminta lähti hyvin käyntiin ja tilauskanta vakiintui, kunnes viiden toimintavuoden jälkeen keväällä 1993, tuhosi tulipalo tuotantotilat ja koneet.     

 Leksa oli urheilumiehiä. Varsinkin juoksulajien kestävyysmatkat olivat mieluisia. Kahdesti Leo osallistui 100 km Suomijuoksuun 70-luvulla.  Kansainvälistä koitosta tarjosi Kreikassa juostu Ateenan maraton vuonna 1973. Tähän kisaan osallistui Kaukasten Voimasta Leon ohella myös Risto Sten. Juoksu tapahtui samalla historiallisella reitillä, jota pitkin kreikkalainen soturi Feidippides juoksi Marathonin kylästä Ateenaan kertomaa persialaisista saavutetusta voitosta. Tämänkertainen Ateenan maraton juostiin varsin vaativissa olosuhteissa. Lämpötilaksi mitattiin metri tien pinnasta +46 astetta. Matkaan lähteneistä 208 juoksijasta keskeytti 77. Viimeinen keskeyttäjä nostettiin paareille 80 m ennen maalia. Matkan voitti ME-mies Jouko Kuha. Leon sijoitus oli 24. ja Riston 28. Suomalaisten sporttimestarina toimi Juha Väätäinen.

Leo oli Kaukasissa monissa Kaukasten Voiman toiminnoissa mukana ja monien tapahtumien järjestäjänä. Leo järjesti mm. seuran juhannusjuhlia sekä hiihto- ja yleisurheilukisoja. Lisänä vuosikymmenien toiminta Kaukasten Voiman johtokunnassa.

Rainer Salo