Hjalmar Saxelin 20.6.1882-27.12.1956, maanviljelijä, kunnallismies

August Hjalmar Saxelin syntyi Hausjärvellä kesäkuun 20. päivänä 1882. Vaimonsa Hilma Charlotan (os Koskela) hän löysi Ritasjärven Koskelasta. Hilma oli Koskelan yhdeksästä lapsesta vanhin ja syntynyt joulukuun 4. päivänä 1885. Avioon heidät vihittiin 2.10.1903, jonka jälkeen muuttivat Iittiin. Takaisin Ritasjärvelle he muuttivat 1917, jolloin he ostivat Murtomaan tilan Myllykylän Alimyllyltä. Iitissä syntyivät Saxelinien kahdeksasta lapsesta viisi vanhinta, eli Iivari 1904, Sanni 1905, Hilja 1908, Jenny 1911 ja Inkeri 1912. Murtomaalla sitten kolme nuorinta: Eila 1918, Jalo 1921 ja Nelly 1923.

Lapsista Eila jatkoi vanhempiensa jälkeen kotitilan pitoa. Myöhemmin Inkeri palasi Lahdesta eläkepäivien viettoon Eilan luo. Jenny avioitui Viljo Mäkisen kanssa. He perustivat perheensä Kaukasiin Murtomaa2 tilalle, mikä sijaitsee nykyisen Murtokujan päässä. Lapsia heillä oli Sirkku, Hannes, Heikki ja Silja. Talon rakensi Hjalmarin ja Hilman esikoinen Iivari. Myöhemmin Iivari rakensi talon Uuteenkylään, Kellokoskentien varteen.  Jalo tunnettiin Kaukasten Voiman alkuvuosien menestyvänä urheilijanuorukaisena.  Jalon tytär asuu nykyään Myllykylässä.

Murtomaan punainen, vuonna 1900 rakennettu rakennus, sijaitsee Kaukastentien ja Myllykyläntien kulmauksessa. Tilan 21 hehtaaria sijaitsevat kummankin kylän alueella, suuremmalta osaltaan Kaukasten kylän puolella, ulottuen Heikinsuoran puoliväliin. ”Sakseliinin uimaranta” oli suosittu uimapaikka Rieskakosken suvannossa ja sen jälkeisellä hiekkapohjaisella matalikolla. Murtomaan ladossa pidettiin 20-luvulla Myllykylän Nuorisoseura Toivon Kipinän ja Ridasjärven Maamiesseuran iltamia. Nyt ladon paikalla on nykyisen omistajan rakentama konesuoja. Kaukasista katsottuna Heikinsuoran päässä, ennen Myllynotkoa, sijaitsi hirsirakenteinen riihi, jonka jatkeena oli heinäsuoja. Tämä pitkulainen rakennus tunnettiin ”Saksun latona”. Riihen länsipuolella, aivan tien vieressä, oli 60-luvun alkuun saakka pikkuruinen pyöröhirsinen heinäsuoja, kauniin männyn katveessa.

Muistokirjoitus Hyvinkään Sanomissa tammikuussa 1957:

”Hyvinkäällä kuoli joulukuun 27 päivänä maanviljelijä August Hjalmar Saxelin Jokelan Myllykylän Murtomaalla.

Maanviljelijä Saxelin oli syntynyt Hausjärvellä 20/6 1882 ja hoiti pitkän ja työntäyden elämänsä aikana maamiehen moninaisten tehtävien ohessa yhteiskunnan hänelle antamat luottamustoimet sekä tunnontarkasti että ilmeisellä kiinnostuksella. Kunnallinen työsarja sai hänestä työntekijän, joka ei todellakaan vaivojaan säästänyt eikä aikaansa katsonut. Jo jakamattoman kunnan aikana Hjalmar Saxelin oli huomattava kunnallismies Hyvinkäällä. Kunnan jaon jälkeen hän toimi yhtämittaisesti kunnanvaltuuston jäsenenä ja vuodesta 1929 sen puheenjohtajana aina vuoden 1946 alkuun asti. Tämän vaativan toimen ohessa hän hoiti monia muita kunnallisia ja valistuksellisia luottamustoimia ollen mm. tulo- ja omaisuusverolautakunnan puheenjohtajana, taksoituslautakunnan, valmistelulautakunnan, kirjaston johtokunnan, kansakoulun johtokunnan ym. jäsenenä sekä terveydenhoidon katsastusmiehenä. Hyvinkään Sanomat sai aina lukea hänet ystäviinsä.

Ihmisenä Hjalmar Saxelin oli huumorintajuinen ja hyväntahtoinen omistaenkin hän laajan ja uskollisen ystäväpiirin, joka nyt puolison ja lapsien ym. omaisten kanssa kaipaa poismennyttä.”

 


Rainer Salo