Alueemme luonto ja luontoreitit

Tervetuloa kulkemaan Kaukasten luontopolkua.  

Alueellamme kulkee Polkua luontoon-hankkeen luontopolku. Tämä 1,3 kilometriä pitkä polku avattiin virallisesti käyttöön 13.6.2017. Alkusysäyksen se sai jo vuonna 2011 Lillebergin Jyrkin loistavasta ehdotuksesta rakentaa pitkospuut Keravajoen varteen Lemmensillalta kohti Vanuntietä patapyörrettä vastapäätä olevalle rannalle. Maanomistajan Kaukas Kiinteistöjen suostuttua hankkeeseen. Huima määrä alueemme miesväkeä kokoontui rakentamaan pitkospuita. Talkoolaiset saivat Juhlatalolla syltävää ja juotavaa. Sitä kannettiin myös paikan päälle. Nämä pitkospuut toimivat innoittajana, kun sitten pääsimme Hyvinkään kaupungin avulla Polkua luontoon -hankkeen yhdeksi kohteeksi.

Meillä luontopolkua suunniteltiin yhteisissä kokouksissa niin asukasyhdistyksen toimikunnassa kuin julkisissa tilaisuuksissakin. Kaupungin hankekoordinaattori Eveliina Puhakka oli meillä viikottainen vieras. Yhteyshenkilömme ja ympäristövastaavamme Rainer Salo teki talkootyötä vuorotta, jotta saimme asianmukaiset kyltit, opasteet ja tarvikkeet. Työtä tehtiin talkoilla moneen otteeseen. Hankkeeseen suunniteltiin muutamia reittivaihtoehtoja, joista nykyinen reitti valikoitui, jotta kustannukset pysyvät budjetissaan ja samalla hyödynnetään valmista tie- ja polkupohjaa. Eveliinan jäätyä äitiyslomalle, hänen työtään jatkoi Silva Sallama. Hänen jälkeensä ohjaksiin tarttui Sanna-Mari Kunttu, jonka ansiosta luontopolkumme on yksi Hyvinkään ympäristökeskuksen kummikohteista.

Alla polun kartta:

Kaukas työkappale IV copy

Luontopolun lähtöpaikkana toimii Kaukasten juhlatalo, Jokipadontie 6.  Auton tai polkupyöän voi jättää Juhlatalon pihaan.  

Polkureitti kulkee Keravanjoen rannoilla osin pitkospuupolkuna ja osin kylätietä pitkin. Reitti on helppokulkuinen. Luontopolku on merkitty maastoon merkein ja on helposti seurattavissa. Polun pituus on 1,3 km.

  • Huomioi kanssaliikkujat ja erityisesti luonto.
  • Älä turhaan poikkea polulta.
  • Älä katko oksia tai häiritse lintuja.
  • Pidä koirasi kytkettynä.

Lämpimästi tervetuloa!

POLUN kartta on Juhlatalolle vievän pihaten varressa. Alla olevassa kuvassa näkyy opastaulumme:

Juhlatalo31052018

Reitti alkaa keskeltä urheilukenttää. Polun alkupäässä on pylvääseen kiinnitetty kyltti. Polun varrella on opaskylttejä, jotka kertovat keskustan luonnon monimuotoisuudesta sekä kylän paikallishistoriasta.  

Oheisessa alkusanoissa viitataan myös sellaisiin paikkoihin, kuten Lemmensilta ja Patapyörre. Niistä pääsee lukemaan lisää myös kattavilta historiasivuiltamme.

Polun varrella on nähtävissä erilaisia metsätyyppejä, vaikka se kulkeekin pääosin joen rantaa. Lisäksi  Suomen vanutehtaan vanhat rakennukset näkyvät reitin varrella.  Kotisivuiltamme löytyy lisää myös  Vanutehtaan historiaa  

Reitin varrella on mahdollista nähdä useita kasvi- ja lintulajeja sekä esimerkiksi neidonkorentojen tanssia. Polku tarjoaa kulkijalleen jokaisena vuoden aikana nähtävää, kuultavaa ja koettavaa.  Polku päättyy Kaukasten Juhlatalolle.  Jos innostuu niin talkoilla on vuosien varrella rakentunut myös yhdyspolku, joka kulkee edestakaisin Alimyllylle ja takaisin. Reitti on noin 2 x 1,3 km. Se päättyy Rieskakoskelle. 

joki 3

Siellä on nähtävissä mm. vanhat myllyn rauniot. Tämä pistopolku on siis kuljettava edestakaisin tai tultava Kaukastentien kautta pois. Polun päässä on pieni pysäköintialue Alimyllyntie alkupäässä.

rantapolku

Tämä kyltti on  Alimyllyntie päässä.

Tämä ns. pistopolku on rakennettu kokonaan talkoovoimin ja se on edelleen kesken. Sinne on tulossa kylämme oman taiteilijan Sini Saramon tekemät lajikyltit sekä lisää pitkoksia. Mutta polkua kuljetaan,  ja se rakentuu ajan mittaan.  Tervetuloa tutustumaan!

polku 1

HYVINKÄÄN KAUPUNGIN LUONTOPOLUT

Hyvinkäältä löytyy seitsemän  luontopolkua. Luontopolut on merkattu maastoon keltaisilla maalimerkeillä ja reittejä voit seurata mobiililaitteella retkikartta.fi –sivuille. Voit myös tutustua luontopolkuihin etukäteen tarinakarttojen avulla.

Polkua luontoon – hanke on ollut suuri valtakunnallinen ponnistus. Siihen pääset tutustumaan lähemmin Metsähallituksen sivuilla: POLKUA LUONTOON – sivut

Maisematarinoita

Kaukasten Juhlatalolta lähtee upea luontopolkumme. Sen lisäksi sieltä löytyy myös toisenlainen reitti MAISEMATARINOITA.

Ketosirkka-hanke

Ketosirkka-hanke sijaitsee Lehmäkosken rinneniityllä Luontopolkumme alussa lähellä Kaukasten Juhlataloa. 

Liiku turvallisesti luonnossamme

Alueemme kaunis ja monipuolinen luonto tarjoaa ihailtavaa kaikenikäisille. Kulje nauttien, kunnioita luontoa – älä muuta sitä.

Lepakot Kaukasten yössä

Kylän alueella tavataan säännöllisesti viittä lepakkolajia. Lepakoita näkee katulamppujen valossa ja rakennusten ympärillä saalistelemassa, mutta parhaiten lepakkolajit tunnistetaan öisiä kaikuluotausääniä peilaamalla.