Pertti Nieminen (29.6.1929-8.11.2015), Kaukasten koulun opettaja, runoilija, klassisen kiinalaisen runouden kääntäjä

Pertti Nieminen syntyi Vaasassa 29.6.1929 Martta Maria ja Aarne Emil Niemisen perheeseen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan lyseosta vuonna 1948 ja valmistui kansakoulun opettajaksi vuonna 1951. Hän aloitti samana vuonna Kaukasten koulun opettajana opettajavaimonsa Nellin kanssa. Kaukasten koulu yhdistettiin Myllykylän kouluun vuotta myöhemmin, ja Niemiset siirtyivät Myllykylään. Pertti jäi eläkkeelle vuonna 1989 ja Nelli hiukan myöhemmin. Niemisen perhe asui koulun pihapiirissä sijainneessa rakennuksessa. Pariskunnan lapset ovat Kai, Hannu, Tuuli ja Maunu. Näistä Kai Nieminen on menestynyt runoilija ja arvostettu japanilaisen runouden kääntäjä.

Pertti Nieminen julkaisi opettajatyönsä ohella lukuisia runokokoelmia sekä klassisen kiinalaisen runouden ja taolaisen kirjallisuuden suomennoksia. Niemisen käännöstuotanto ja klassisen kiinankielen tutkimustyö on erittäin merkittävää koko maailmassa. Pertti Nieminen on ollut mukana Raamatun käännöstyössä 1980-luvulla. Hän on opettanut kiinan kieltä ja kirjallisuutta Helsingin Yliopistossa. Hän on suomentanut kiinalaista kirjallisuutta sekä englannin ja ruotsin kielisiä runoja, näytelmiä ja novelleja. Käännöksiä on sovitettu Yleisradioon radiokuunnelmiksi. Jäätyään eläkkeelle hän jatkoi työtään yhä intensiivisemmin. Idän muinaisuus tarjosi hänen omiin runoihinsa näköalan nykyisyyteen, muutoksen muuttumattomuuteen. Klassisen kiinan lyriikan kääntämisessä ei nykykiinan kielellä pärjää. Vanha kirjakieli koostuu yksitavuisista merkeistä, joilla kullakin on yksi merkitys ja tusina sivumerkityksiä. Klassisen kiinan kielen kääntäminen on ollut erittäin haastavaa, sillä vanhoilla tai murteellisilla ilmauksilla ei nykykielessä ole täydellistä vastaavuutta.

Pitkästä Kaukasissa vietetystä ajasta huolimatta opettajapariskunta halusi viettää eläkepäivänsä muualla. ”En minä tätä kotiseudukseni tunne” sanoi Pertti. Myllykylän Kapilamminnummen soraluvat olivat hänelle viimeinen pisara. Sekä Pertti että runoilijapoikansa Kai kritisoivat tuotannossaan Myllykylän ja Kaukasten ympäristössä tapahtuneita rajuja muutoksia. Runokokoelmassaan Nieminen kirjoittaa Vanumäen slummin parakeista, joiden elementtiseinät on valettu Myllykylän nummen sorasta, kehrääjälinnun pesistä, ketun koloista ja kyyn louhikoista. ”Nyt kauniin honkarinteen paikalla on neliökilometri sorakuoppaa, kuun maisemaa. Tällaisista toimista ei runoilijan usko valtaa pitäviin ainakaan kasva” kirjoittaa hän. Niemiset muuttivatkin ensin Orimattilaan ja myöhemmin Vantaalle.

Pertti Niemiselle on myönnetty seuraavat tunnustuspalkinnot:

Eino Leino -palkinto 1962, Kääntäjien valtionpalkinto 1971, Mikael Agricola -palkinto 1992, Suomi-palkinto 1994, Suomen kulttuurirahaston tunnustuspalkinto 2001.

Pertti Nieminen julkaisi 21 runokirjaa ja 135 käännöstä.


Rainer Salo

Lähteet: Hyvinkää Sanomat 1987/Raija Nikkilä, Helsingin Sanomat 1985/ Suvi Ahola, Suomen Kirjallisuuden Seura.