Esko Sarvikas (22.5.1932-21.3.2018)

Esko Sarvikas eli lapsuutensa Kuortaneella perheen maatilalla. Kansakoulun Esko suoritti sotavuosina. Isä kaatui jatkosodassa vuonna 1941. 9-vuotiaasta Eskosta tuli nelilapsisen perheen esikoisena perheen vanhin ja vastuullisin mies. Keskikoulun Esko suoritti Alavudella, jonne pitkä koulumatka taittui polkupyörällä. Keskikoulun jälkeen Esko haaveili teknisestä opistosta, mutta taloudelliset seikat johdattivat kuitenkin Raumalle ja kauppaopistoon. Merkonomin papereiden lisäksi Raumalta löytyi myös puoliso Anja. Lapsia syntyi kaksi, Jussi ja Mirja.

Työuransa aikana Esko Sarvikas oli Kaukasissa Suomen Vanutehtaan osto- ja konttoripäällikkönä vuosina 1957-70. Sitten seurasivat vuodet Hangon Hyvonin hallintojohtajana ja Järvenpäässä Wärtsilän Emalitehtaan johtajana. Mukaan mahtuu myös lyhempikestoinen urheiluliikkeen pito Lahdessa.

Esko Sarvikkaan saapuminen Kaukasiin Suomen Vanutehtaan osto- ja konttoripäälliköksi, oli piristysruiske, paitsi konttorihenkilökunnalle, myös Kaukasten Voiman toiminnalle. Voiman puheenjohtajana 12 vuotta toiminut Sarvikas toi urheilun lajivalikoimaan jääkiekon, jossa 70-luvulla yllettiin 2. divisioonaan. Esko perusti seuran yleisurheilulahjakkuuksille tehovalmennukseen Eskon tallin. Valmentajavieraana nähtiin mm. ”Nitti” Nuuttila. Hiihdossa järjestettiin suuria kansallisia kilpailuja Kaukasten Juhlatalolla. Kilpailijoiden joukossa nähtiin maajoukkuehiihtäjiäkin Tampereen Kalevi Laurilasta Jämsänkosken Huhtalan veljeksiin. Itse Eero Mäntyranta kävi antamassa ohjeita seuran hiihtäjille. Kyläseurasta kasvoi paikkakunnan suurseura. Toiminta laajeni voimallisesti myös Jokelaan ja mahdollisti uusien palloilulajien mukaantulon.

Kaukasten Voiman pj. 1957-69, Hyvinkään Tahkon pj. 1978-83, Hyvinkään Hiihtoseuran pj. 1992-96, Hyvinkään Seudun Urheilijoiden pj. 1994-?, Lisäksi on puheenjohtajuudet SVUL:n Uudenmaan piirin johtokunnassa ja Hyvinkään Sotaveteraaneissa.

Sairaseläkkeelle jäätyään Esko Sarvikas puuhasi Hyvinkäälle vanhusten palvelutalon ja toimintakeskuksen.

Jussi Sarvikas tunnetaan mm. UPM:n logistiikkajohtajana sekä Steveco Oyj:n johtajana. Urheilurintamalla Jussi on toiminut Jalkapalloliigan ja Valkeakosken Hakan puheenjohtajana.


Rainer Salo