Hyvinkään kaupunki: Kaukasten Juhlatalo myyntiin tai kylmilleen

Kaupungin virkamiesten mielipide: ”Kaukasten juhlatalo on kaupungille tarpeeton tila ja toiminta siellä hyödytöntä.”

Aamuposti kirjoittaa 23.10.2014, että ”Kaukasten Juhlatalo on menossa myyntiin, koska sitä yritettiin vuokrata kyläläisille, mutta kyläläiset vastasivat kiitos ei.”
Lehdessä annetaan ymmärtää, että asukasyhdistys on kieltäytynyt yhden euron vuokrasta. Tämä ei pidä paikkaansa.


Taustatietona tähän haluamme kertoa, että asukasyhdistys on käynyt neuvotteluja kaupungin virkamiesten kanssa Kaukasten juhlatalosta vuosia. Nämä kasvokkain tapahtuneet ”neuvottelut” ovat alkaneet ja päättyneet virkamiehen kommentteihin: ”Kaukasten juhlatalo on kaupungille tarpeeton tila ja toiminta siellä hyödytöntä”. Meidän ehdotuksiamme kustannussäästöistä tai jatkosta ei ole kuultu.

Kaukasten juhlatalon on rakennuttanut Kaukasten vanutehdas kyläläisten virkistyskäyttöön. Heikki Siikosen suunnitteleman historiallisesti arvokkaan rakennuksen rakensi Kaukasten kyläläinen.

Tälläkin hetkellä Kaukasten kyläläiset järjestävät siellä monien toimijoiden kanssa yhdessä toimintaa ympäri vuoden. Siellä toimii maanantaisin historia- ja perinnekerho keräten ainutlaatuista kokoelmaa Hyvinkään sen alueen historiasta. Siellä on tiistaisin lasten liikuntakerho ja käsityökerho. Torstaisin kyläläisten kahvila ja kirjasto sekä perjantaisin kuvataidekerho ja sunnuntaisin perheliikunta.

Siellä on viikoittaisia kokous- ja neuvottelutilaisuuksia. Lisäksi siellä on avoimia luentoja, kursseja ja tiedotustilaisuuksia (viimeksi energiailta sekä vesiosuuskunnan tiedotustilaisuus). Sen lisäksi talo on yksityisten henkilöiden ja tahojen vuokrattavissa pilkkahintaan esimerkiksi juhlakäyttöön. Kävijöitä talossa on joka päivä. Lisäksi taloa käyttävät mm. koulut ja päiväkoti, kansalaisopisto ja seurakunta.

Kaupunki on halunnut vuokrata talon voittoa tuottamattomalle vapaaehtoisvoimin toimivalle varattomalle asukasyhdistykselle heidän arvioimiaan 8000 euron vuosikustannuksia vastaan. Kustannukset syntyvät kaupungin menoista eli pääosin lämmityksestä. Kuitenkaan kaupungilla ei ole ollut esittää talon todellisia menoja vaan kustannuslaskelmia, joihin jyvitetään myös muiden kiinteistöjen menoja, kuten tietoliikenneyhteydet (joita siellä todellakaan ei ole).

Aamuposti vertaa tässä kirjoituksessaan Kaukasten Juhlataloa Ahdenkallion nuorisotaloon, jossa tarvitaan mittavia remontteja ja toimintaa, toisin kuin Kaukaisissa. Meillä talo on hyvässä kunnossa, ja toimintaa siellä on koko ajan. Siellä toteutuu mm. Lasten- ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, kylän turvallisuussuunnitelma ja valtakunnan tasollakin peräänkuulutettu yhteisöllisyys. Me kunnostamme, ylläpidämme ja siivoamme taloa talkoovoimin. Olemme tehneet sinne pelastussuunnitelman ja valvomme sen turvallisuutta.
Kylämme, Kaukas, Myllykylä ja Uusikylä, sijaitsee sellaisessa paikassa, että meiltä ei voi kulkea harrastuksiin ilman autoa. Juhlatalon käytössä toteutuu myös palveluverkon lähipalveluperiaate.

Juhlatalolla vuonna 2013 oli yli 4000 kävijäkertaa (laskelmassa ei ole yksityistilaisuuksia). Kävijöitä tulee lähialueen lisäksi myös muualta pääkaupunkiseudulta.

Ei voi olla niin että 8000 euroa vuodessa kyläläisillemme on kaupungin talouden kaatava suuri menoerä. Meidän verorahoillamme tulee saada muutakin kuin joka toinen katuvalo. Eikä myöskään voi olla niin, että muutama virkamies päättää kokonaista kylää ja sen lähialueita koskevasta vapaa-ajan toiminnasta ja linjaa koko sen alueen asukkaiden tulevaisuutta merkittävästi.

Miten voi olla mahdollista, että julkisesti lausutaan, että kuntalainen ei tule edes huomaamaan kaupungin suunnittelemia säästöjä, kun samaan aikaan kylältämme ollaan viemässä koulut, päiväkoti, iltapäiväkerho ja kaiken vapaa-ajantoiminnan keskus Kaukasten Juhlatalo? Hyvinkäälläkö hyvä huomen?

Kyläläistemme puolesta Kaukasten asukasyhdistys ry

PS. Toivomme, että kaikki kyläläiset ja muut monimuotoisen toiminnan kannattajat ottavat yhteyttä virkamiehiin ja poliittisiin päättäjiin juhlatalon puolesta!

2 kommenttia artikkeliin ”Hyvinkään kaupunki: Kaukasten Juhlatalo myyntiin tai kylmilleen

  1. No johan on taas lyhytnäköistä toimintaa kaupungilta. Ilmeisesti siellä ei haluta että Kaukaslaisilla on mitään – ei ainakaan mitään kivaa. On selvää että talon kulut täytyy peittää, mutta kaupungin tulee voida ne myös kiistattomasti osoittaa esim sähkölasku ja lämmityslasku…. eikä siihen voi liittää mitään muita kaupungin kuluja; esim noita teleyhteysjuttuja, jos niitä ei kerran ko talossa ole. Eikä kukaan yksittäinen virkamies voi päättää tämmöisestä asiasta yksinään; talon tarpeellisuus ja käyttö-asia pitää alistaa noiden kylien asukkaiden äänestettäväksi. Jos ja kun asukkaat päättävät pitää talon käytössään, niin kaupungilla ei siihen ole mitään sanottavaa, mikäli nuo kulut saadaan hoidettua. Tietenkin tämän jutun taustalla saattaa kummitella jokin kaavamuutos- tai vastaava juttu; että tuohon halutaan rakentaa jotain muuta tms. Asukasyhdistyksen kannattaakin olla valppaana ja hankkia museoviraston suojelupäätös talosta kirjallisena mahdollisimman nopeasti. Nuo lämmityskulut ja sähkölasku saadaan katettua kun jokainen kävijä lunastaa itselleen kortin, joka oikeuttaa talon käyttämiseen. Kortin hinta määrittyy kulujen mukaan.
    terveisin vanha muori Orimattilasta

    Tykkää

  2. Onko innokkaita osallisia ostamaan juhlatalo itselle esim. 3 hengen kesken?
    Olisin yksi niistä. Tavoite olisi pitää kuitenkin avoimet ovet kyläläisille tulevaisuudessa, harrastetoiminnalle, järjestää uusia tapahtumia. Asun itse Jokelassa, joten aika lähellä, tarkoitus olisi asentaa maalämmöt rakennukseen myös.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s